Misschien wel het belangrijkste onderdeel van ons kleine huis op wielen is de isolatie. Een megaklus waar je straks niets meer van ziet, maar waar we wel heel veel plezier van gaan hebben. Uit ervaring weten we namelijk hoe belangrijk isolatie is. Zodat we het in de winter niet te koud krijgen en in de zomer niet te warm. In deze eerste klus update nemen we je mee in de stappen die Marco heeft gezet om de container te isoleren.
Deze klus-update-blogs zijn anders dan de andere blogs. We delen vooral veel foto’s van het klusproces met een beetje uitleg over de stappen. Ook zetten we de links naar de video’s op ons Youtube kanaal erbij waar je meer informatie en uitleg kunt vinden.
Stap 1: Tijdelijk waterdicht maken van de container
De container werd geleverd met de gaten voor de ramen en de deur er al in. Helaas zat op de ramen zelf een levertijd van 6 maanden, waardoor we het een tijd lang zonder moesten doen. Om de container tijdelijk waterdicht te maken heeft Marco twee dingen gedaan. Ten eerste het plaatsen van op maat gemaakte houten platen over de gaten. Van binnen zag dat er zo uit:
En als tweede een waterdicht doek over de gehele container. Hiervoor hebben we een doek gebruikt die gemaakt is voor campers. Een enorme klus, omdat het een zwaar doek is en de container op hoogte staat. Met behulp van de erasmusbrug is het gelukt. En het paste precies!
In deze video is te zien hoe het doek geplaatst is en worden de eerste stappen voor isolatie gezet:
Stap 2: Houten frame vloer en wanden voor de isolatie
Om het isolatiemateriaal te kunnen plaatsen, heeft Marco een houten frame gemaakt. Met behulp van een generator kon Marco gebruik maken van een elektrische zaag om de balken op maat te zagen.
Als eerste werd het frame op de vloer gemaakt. De balken zijn zijn aan de vloer van de container gelijmd en geschroefd.
Voor de wanden maakte Marco gebruik van de golfstructuur die de container heeft. Dat betekent dat de balken in de golf zijn vastgemaakt. Marco gebruikte hiervoor lijm die geschikt is om hout op staal te verlijmen: de Sikaflex 221. Deze lijm behoudt ook zijn flexibiliteit, wat belangrijk is omdat de vrachtwagen tijdens het rijden heen en weer zal schudden.
Vervolgens plaatste Marco nog een tweede laag hout op de eerste laag. Deze tweede laag is vastgemaakt aan de bovenkant van de container en aan de onderkant in het houten vloerframe. Op deze manier denken we dat er genoeg stevigheid en flexibiliteit in het frame zit.
Stap 3: Isoleren frames van de ramen
De voor ons op maat gemaakte raamopeningen hebben een frame met een holle ruimte. Om te zorgen dat ook dit goed geïsoleerd is, vulde Marco de holtes met PUR schuim. Daarvoor boorde hij eerste kleine gaatjes, om het vervolgens te kunnen vullen. Daarna maakte hij een houten frame voor op het stalen frame van de ramen.
In deze video kun je bovenstaande stappen van het isolatieproces zien:
Stap 4: isolatie panelen vloer plaatsen
Nu het houten frame op de vloer klaar is, kunnen de isolatie panelen geplaats worden. Marco gebruikte daarvoor PIR panelen. De panelen zijn breder dan de afstand tussen de houten latten, daarom moesten ze eerst op maat gesneden worden. Dit ging perfect met een stanleymes.
Vervolgens gebruikte hij PUR schuim om de panelen vast te zetten. Dit zet uit, waardoor de ruimte onder de panelen goed gevuld wordt voor goede isolatie. Om te voorkomen dat de PUR te veel uitzet, zette Marco de panelen tijdelijk vast met latten.
Na een nacht drogen konden de houten latten er weer af. Vervolgens plaatste Marco grote houten panelen, zodat er een werkoppervlakte ontstond en hij niet steeds over de isolatie panelen hoefde te lopen.
Stap 5: isolatiepanelen wanden plaatsen
Na de vloer waren de wanden aan de beurt. Omdat de wanden golvend zijn, kwam er een extra uitdaging bij: het goed opvullen van deze ruimtes. Daar vond Marco een goede oplossing voor. Hij gebruikte de ‘leftovers’ van de PIR panelen en die pasten precies in de ruimtes. Vervolgens konden de panelen er overheen geplaats worden vastgezet met PUR schuim.
Stap 6: isolatie van het dak
Als laatste was het plafond aan de beurt. Een uitdaging, want al het werk is boven je hoofd. En hoe zorg je ervoor dat alles goed vast blijft zitten? Marco gebruikte daarvoor een aantal verstelbare stokken om de latten en isolatieplaten op zijn plek te houden. En ook hier werden de latten vastgezet met lijm en de PIR panelen met PUR schuim.
Het hele proces van het plaatsen van de isolatieplaten kun je zien in deze video:
Stap 7: de afwerking
Nu is het echt bijna klaar, alleen de afwerking nog. Daarvoor verwijderde Marco het overtollige PUR met een mesje en moesten de isolatieplaten op sommige plekken bijgewerkt worden omdat de PUR te veel was uitgezet. Als laatste plakte Marco de randen tussen de PIR panelen en het houten frame af met aluminium tape, waardoor het één geheel is en alle kieren dichtzitten.
Volgende update
In de volgende klus update laten we zien hoe heel de binnenkant met hout wordt bekleed.