Fietsen in de Pyreneeën: verschil tussen Frankrijk en Spanje

Vergelijking over fietsen in de Franse en de Spaanse Pyreneeën

De Pyreneeën strekken zich uit over zo’n 430 kilometer van de Golf van Biskaje naar de Middellandse zee. Het vormt de natuurlijke grens tussen Frankrijk en Spanje. En toch is het gebied in de breedte relatief smal (60-130 km breed). Des te meer bijzonder is het grote verschil tussen de Franse en de Spaanse kant. Aan beide kanten leuk, uitdagend en prachtig om te fietsen en eigenlijk te niet vergelijken. Toch doen we het wel in deze blog aan de hand van 4 onderwerpen: klimaat, landschap/natuur, de wegen en de beklimmingen.

Klimaat

Door de invloeden van de Atlantische Oceaan heeft de Franse kant van de Pyreneeën een gematigd zeeklimaat. Het is er kouder en vochtiger dan aan de Spaanse kant. In de zomer kan het erg warm zijn, maar door de hitte is ook de kans op onweer vrij groot. Daarnaast komt mistvorming veel voor en deze kan soms lang blijven hangen.

Opkomende mist op de Col d’Aubisque

Aan de Spaanse kant is het veel warmer, zonniger en droger, dat komt doordat de centrale Spaanse Pyreneeën een Spaans continentaal klimaat hebben. Door de bescherming van de bergen krijgen noordenwinden hier geen kans. De hitte en droogte zijn vooral factoren om rekening mee te houden als je gaat fietsen.

Fietsen op een warme dag rondom Embalse de Búbal

Al kan er ook een behoorlijke plensbui komen, zo hebben wij weinig gezien van de prachtige Valle de Pineta door de regen…

Landschap/natuur

Het verschil in klimaat is goed terug te zien in de verschillende landschappen. Het Franse deel is groener met veel weiden en bossen. Het heeft een overvloed aan water wat resulteert in vele mooie beekjes, watervallen en meren. De hellingen lopen richting de Spaanse grens snel steil op met puntige granieten toppen. En het Park Nationale de Pyrénées Occidentales heeft grote keteldalen, zoals Cirque de Gavarnie.

Dieren grazen op de bergweiden bij de Col du Soulor

De Spaanse kan is daarentegen ruiger en droger en met name de imposante kale steile bergen van kalksteen vallen op. Ondanks de droogte vonden wij het diep in de bergen op sommige plekken nog opvallend groen, zoals in het Nationaal park Ordesa y Monte Perdido.

Buiten het hoogseizoen kun je een stuk het Ordesa NP in fietsen

Wegen

Het wegennetwerk is verschillend. Aan de Franse kant zijn de wegen over het algemeen goed, maar soms word je ineens verrast door een slecht stuk of grind op de weg. In de centrale Franse Pyreneeën lopen redelijk wat wegen, omdat dit deel relatief breed is. Daardoor is het gemakkelijker is om een rondje te rijden en de vele bergen te beklimmen.

Fietsen op de Col de Pailheres in de Pyreneeën
Prachtig wegdek op weg naar de Col de Pailheres

Aan de Spaanse kant ligt de hoofdweg die van oost naar west loopt in het lagere gebergte en zijn er zijtakken die richting de Franse grens gaan. Deze hoofdwegen zijn van heel goede kwaliteit, maar ook druk met verkeer. Daarnaast zijn er kleine wegen die naar de dorpjes gaan of de verschillende valleien in. Deze zijn heerlijk rustig en gaan naar de mooiste plekjes, maar het wegdek is wel heel wisselend van kwaliteit en soms ronduit slecht.

Wielrennen in de Pyreneeën
Klim naar Collado de Vió

Beklimmingen

Pyreneeëncols zijn over het algemeen onregelmatig, de stijgingspercentages wisselen elkaar af. Wat als voordeel heeft dat je een beetje kunt herstellen op de vlakkere stukken.

In het hooggebergte aan de Franse kant liggen de epische bekende cols waar menig wielrenner graag een keertje overheen gaat. De cols van de Tour de France, zoals de Tourmalet, Aubisque, Hautacam, Peyresourde en Aspin. Deze zijn populair en kunnen zeker in de zomer erg druk zijn. Maar je vind er ook minder bekende pareltjes waar het veel rustiger is, zoals de Col de Tentes. Stuk voor stuk zijn de beklimmingen prachtig en ook uitdagend. Lees hier onze top 5 mooiste beklimmingen.

Hautacam, een echte Tour de France klassieker

Aan de Spaanse kant fietsen is anders, maar zeker niet minder leuk. De meest bekende beklimmingen gaan naar de Franse grens, zoals de Col de Somport en de Col du Portalet. Deze beklimmingen over de drukkere hoofdwegen zijn over het algemeen mild wat betreft stijgingspercentages. Maar daarnaast hebben de Spaanse Pyreneeën nog zoveel meer te bieden. Vele wegen de prachtige valleien in met zijtakken die kort en heel steil zijn, zoals de Puerto de Sin. Helaas is een rondje maken lastiger in Spanje, en moet je meestal dezelfde weg weer terug.

Uitdagende beklimmingen in de Spaanse Pyreneeën

Conclusie

Het zijn echt verschillende berggebieden met eigen charme, kwaliteiten en ook nadelen, daardoor eigenlijk niet met elkaar te vergelijken. Wij vonden het aan beide kanten fantastisch om te fietsen.

Fietsvakantie back-up

De standaard fietsvakantie die wij aanbieden met ons hotel op wielen gaat door het hooggebergte aan de Franse kant. Wanneer het daar meerdere dagen op rij slecht weer dreigt te worden, hebben we een back-up ronde door Spanje. Deze bieden wij met net zoveel passie en plezier aan. Het is anders, maar minstens zo mooi en uitdagend om daar te fietsen en zijn!

Valle de Chistau, één van de overnachtingsplekken tijdens de fietsvakantie in de Spaanse Pyreneeën

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *