Fietsen in de Pyreneeën: Top 5 mooiste beklimmingen

Als fanatiek wielrenner wil je natuurlijk een keer over de bekende cols in de Pyreneeën fietsen. De Tour de France doet ze ook regelmatig aan. Wij zijn afgelopen jaren meerdere keren in de Pyreneeën geweest en hebben er veel gefietst. In deze blog delen we onze top 5 mooiste beklimmingen. Dat was moeilijk kiezen, want eigenlijk is het overal schitterend en uitdagend. Maar als het moet, komen we tot deze 5 als mooiste!

Col du Tourmalet

Laten we maar gelijk beginnen met de bergpas die iedereen hier verwacht. De koningin van de Pyreneeën: de mythische Col du Tourmalet op 2100 meter hoogte. Van twee kanten te beklimmen: beide onregelmatig, zwaar en bovenal fantastisch!

Vanuit Luz-Saint-Sauveur is het een 18 km lange klim van gemiddeld 7,7% (zie Climbfinder). Het eerste stuk tot het dorp Barèges gaan geleidelijk omhoog wat lekker inkomen is. Daarna begint een venijnig steil stuk tot vlak voor de grote parkeerplaats bij Tournaboup. Hier kun je een kilometer lang wat uitrusten voor de laatste 8 pittige kilometers naar de top. Vooral de laatste kilometer is het verstand op nul en stoempen.    

Vanuit Sainte-Marie de Campan is de klim bijna 17 km lang en 7,5% gemiddeld (Climbfinder). De eerste vier kilometers beginnen rustig, maar daarna slaat het om en wordt het zwaar! Aanvankelijk dachten we een lang stuk door het bos te rijden, maar dat valt tegen. Zoveel beschutting is er niet op een warme dag. Vooral de laatste 4 km na het dorpje La Mongie zijn heel pittig. Maar als je mazzel hebt, wordt je wat afgeleid door een kudde koeien, schapen of zelfs lama’s op de berg.

Houd er rekening mee dat je in de zomer zeker niet alleen fietst, want deze berg is populair onder wielrenners. Maar het heeft ook wat om dit met andere wielrenliefhebbers te delen. Op de top heerst een euforisch gevoel, veel blije gezichten en af en toe een traan voor het behalen van deze prestatie. Zo sprak Sabine een man die deze klim reed voor zijn overleden fietsvriend.

Col d’Aubisque vanuit Laruns

Nog zo’n klassieker: de Col d’Aubisque -16,8 km lang en 7,1% gemiddeld (Climbfinder). De klim start in het leuke dorpje Laruns, waar je op het centrale plein nog een stop kunt maken om wat te eten. De eerste paar kilometers naar het plaatje Eaux-Bonnes is het fijn inkomen. Daarna wordt het geleidelijk steiler en zwaarder, met uitschieters tot 13-15%. Daar staat tegenover dat de uitzichten steeds mooier worden, echt genieten dus op deze klim.

Bovenop wordt je waarschijnlijk verwelkomd door grazende schapen en paarden. En pronken er drie grote fietsen in de berm geverfd in de kleuren van de Tour de France: geel, groen en rode bolletjes. Helaas belandden wij de laatste kilometer naar de top in dikke mist. Ook dat is fietsen in de bergen.

Fiets vanaf de Col d’Aubisque zeker nog een kleine 10 km door naar de Col de Soulor. Deze route gaat over de D918, een adembenemende route op hoogte. Eerste dalend en de laatste 2,5 km weer iets omhoog. Neem wel lichtjes mee voor op de fiets, want je gaat door een paar tunnels.

Col de Tentes

Midden in de zomer op een overgangsdag tussen bloedheet weer en regen, fietsten wij deze beauty van een klim. Daardoor was het niet te warm en viel er af en toe een drupje regen. De klim start in het dorpje Luz-Saint-Sauveur, is 30 km lang en gemiddeld 5,1% (Climbfinder) .

De eerste 20 km tot Gavernie rijd je over een brede weg langs de Gave de Gavernie. Dit stuk is gemoedelijk klimmen met stijgingspercentages van 2 tot 5% gemiddeld. Maar pas op dat je hier niet te hard gaat, want na Gavernie begint de col de Tentes pas echt. Met 8% gemiddeld en stukken van 11% is dit een heel pittige.

Met elke haarspeldbocht worden de uitzichten op het dal mooier. Onderweg kom je langs een zomers verlaten skistation (1865 meter) waar de koeien grazen. Daarna slingert de weg verder omhoog, kregen wij te maken met steeds meer wind en fiets je het National Park de Pyrenees binnen. Een woeste wildernis met gieren en als je goed oplet zie je misschien wel een marmotje.

De weg stop op 2207 meter hoogte op een parkeerplaats. Helaas geeft dat een minder episch gevoel, het is daar ook even zoeken naar het bordje met naam van de berg.

Col d’Aspin vanuit Arreau

Een klim om niet te missen als je van de Tour houdt en graag de bekende beklimmingen doet! De weg is 12,4 km lang en stijgt gemiddeld met 6,5% (Climbfinder). Een perfecte klim voor mensen die eerst even warm moeten draaien, want het eerste deel is relatief gemakkelijk. Maar verkijk je niet, want de laatste vijf kilometer zijn zwaar met 8% gemiddeld. Hoe hoger je komt, hoe mooier de uitzichten over de omliggende Pyreneeën.

Wielrennen in de Pyreneeën tijdens de fietsvakantie, beklim de Tour de France cols

Wij fietsten deze berg in augustus, een populaire maand. Houd er daarom rekening mee dat het druk is op de weg met fietsers, auto’s en motorrijders. En de hitte kan ook zwaar zijn, daarom is het aan te raden om lekker vroeg op de ochtend te gaan.

Hourquette d’Ancizan vanuit Campan

Een minder bekende berg in de Pyreneeën, maar wat ons betreft één van de mooiste bergpassen. Vanuit Campan is het 22 km fietsen met een gemiddeld stijgingspercentage van 4,2% (Climbfinder). Wij startten in Payolle en sloegen daarmee het deel over de drukke weg vanuit Campan over. Vanuit Payolle is het nog zo’n 10 km fietsen, niet heel zwaar met zelfs een stukje afdaling in het midden. Toch kun je je er nog goed op verkijken, want je ziet de top al van ver liggen. Misschien is daardoor de grootste uitdaging wel het mentale.

Maar bovenal is het een hele mooie klim. Na Payolle begin je in de beschutting van het bos, met kabbelend water naast je. Hoe hoger je komt, hoe weidser de uitzichten. Paarden, ezels, koeien grazen vrij rond. En bovenop een mooi zicht op de Pic du Midi. Doordat deze klim niet heel zwaar is, kun je hem goed combineren met de Col d’Aspin vanuit Arreau en een rondje fietsen.

Unieke fietsvakantie in de Pyreneeën

Wil je ook een keer over deze prachtige cols in de Pyreneeën fietsen? Wij bieden fietsvakanties met ons Hotel op Wielen. Of je nou gaat voor de meeste hoogtemeters of alleen de beroemde beklimmingen wilt afvinken. Dat kan allemaal! Speciaal voor jou staat ons hotel elke dag bovenop een andere berg. Na je fysieke inspanning ben je direct op de plek van bestemming. Dat is een enorm voordeel! Lees hier meer !

   

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *