10 manieren om geld te besparen thuis en op reis

Als je veel reist, is het natuurlijk fijn om daar zo veel mogelijk geld voor beschikbaar te hebben. In ons geval help minder uitgeven enorm, omdat wij ons leven helemaal gaan omgooien en daarvoor sparen. We gaan straks op nieuwe manieren proberen geld te verdienen en hoe minder we uitgeven hoe sneller we rond kunnen komen.

Zodra we wisten dat we fulltime zouden gaan leven, wonen en werken in een klein huis op wielen, zijn we dingen anders gaan doen. We delen hier onze 10 beste tips om minder geld uit te geven.

1. Boodschappen doen bij de Aldi én 1x per week

Voorheen gingen we altijd naar de Albert Heijn. Deze supermarkt zit bij ons om de hoek en dat maakte het lekker makkelijk. Voor de Aldi moeten we een zo’n 25 min lopen en toch besloten we om daar naar toe te gaan. Het scheelt ons echt veel geld. Waar we in de AH 150 euro kwijt zijn, denken we voor dezelfde hoeveelheid boodschappen in de Aldi 100 euro of zelfs nog wel minder kwijt te zijn.

Daar komt nog bij dat we voorheen vaak pas op het laatste moment bedachten wat we wilden eten, waardoor we ook nog eens een paar keer per week boodschappen gingen doen. Gevolg is dat je veel meer en inefficiënter boodschappen doet. Nu doen we het één keer per week en denken we na over het menu van de week. Door slimme combi’s te makend, besparen we veel. En een bijkomend voordeel is dat we veel minder weggooien.

Aldi op het Noordereiland in Rotterdam

2. Opzeggen of naar beneden bijstellen van abonnementen

Tegenwoordig kun je op bijna alles een abonnement nemen: de krant, Netflix of andere streamingsdienst, Spotify, lenzen, reizen met de trein, tijdschriften, telefoon, etc. Vaak vergeet je weer wat je hebt en hoeveel geld daar eigenlijk in omgaat. Eens grondig deze abonnementen bekijken, kan je heel veel geld schelen. Heb je ze echt nodig? Of kunnen je ze ook naar beneden bijstellen? Zo hebben wij bijvoorbeeld de fysieke krant omgezet naar veel goedkoper digitaal abonnement.

3. Meer zelf koken

Eerlijkheid gebied te zeggen dat de coronaperiode hierbij wel heeft geholpen. Restaurants waren niet of heel beperkt open. Pas toen beseften we ons hoe vaak wij uiteten gingen of iets bestelden. Zelf koken is echt vele malen goedkoper en ook nog eens leuk als je er de tijd voor neemt. Door de lockdowns was ik (Sabine) veel thuis en had daar ook de tijd voor. Nu zit het in ‘mijn systeem’, heb ik veel meer inspiratie en ga ik er gemakkelijk mee door. Ook als we op reis zijn, kook ik veel zelf.

Natuurlijk gaan we ook wel weer uiteten nu dat kan, maar dan kiezen we er bewust voor in plaats van gemakshalve. Nog eens veel leuker ook!

4. Minder vaak koffie halen op het station

Ook weer een inzicht door de coronaperiode. Ik werk in Utrecht en haalde vaak op Rotterdam centraal station een bakje koffie bij de Julia’s (dit vind ik de lekkerste koffie!). En vaak ook nog één in Utrecht. Gewoon een café Lungo, slechts 2,10 per bakje koffie zou je denken. Maar ongemerkt is dat heel veel geld per jaar. Reken maar uit: 2 bakjes koffie per dag, 4 dagen in de week en ongeveer 45 weken per jaar is al snel 750 euro per jaar!

Nu drink ik ’s morgens thuis al koffie en af en toe trakteer ik mezelf op een bakkie op het station. En om eerlijk te zijn, geniet ik er dan ook meer van.

5. Alleen kleren/spullen kopen als je ze echt nodig hebt

Wonen in een klein huis betekent weinig plek voor spullen en kleding. Bij ons moeten er de komende maanden eerder spullen weg dan dat erbij komen. Daarom denken we heel goed na over wat we kopen. Alleen als we het echt nodig hebben, komt het erin. Naast dat dit veel geld bespaard, geeft het ook heel veel rust om niet steeds iets te moeten kopen. 

6. Geen auto meer en Greenwheels abonnement

Dit is voor ons de grootste bespaarder! Wij wonen nu nog in een appartementencomplex midden in het centrum van Rotterdam. Dat betekent dat we een dure parkeerplaats moeten huren voor onze auto. Op straat zetten is geen optie, omdat ook daar de parkeerkosten hoog zijn. Daar kwam bij dat onze auto ook vrij hoog in de belasting zat. Wij gebruikten hem niet meer zoveel en hebben hem daarom verkocht.

Om toch flexibel te zijn, hebben we nu een Greenwheels abonnement. Voor mensen die in een stad wonen echt een dikke aanrader. Er zijn veel auto’s beschikbaar en de kosten per rit zijn heel goed te doen. Zeker wanneer je er kleine stukjes mee rijdt. Ook kun je voor een goedkoper tarief een auto voor een weekend huren. Voor ons is dit vele malen goedkoper dan zelf een auto hebben met parkeerplek.

Volkswagen Up! van de Greenwheels

7. Stoppen met roken

Tja, de beste reden om te stoppen met roken is natuurlijk je eigen gezondheid. Maar ook financieel levert het heel veel op. Marco rookte tot onze sabbatical die startte in mei 2020. We denken dat het toch al snel 1500 – 2000 euro per jaar scheelt als je een stevige roker bent.

8. Gratis overnachten op reis

Al vaker hebben we verteld dat vrij staan en wildkamperen met onze camper (en straks Ugly de adventure truck) voor ons het allerleukste is. Bijkomend voordeel is dat het ook nog eens niks kost! De regels rond wildkamperen of overnachten in een voertuig zijn per land verschillend, dus lees je daarop altijd even in. We maken meestal gebruik van de app van Park4night om leuke plekjes te vinden. De ene keer staan we helemaal vrij in de natuur en de andere keer op een gratis camperplek in een leuk dorpje.

Wildkamperen in Friesland

9. Tolwegen vermijden

Wij proberen altijd de tolwegen te vermijden in het buitenland. En ook dat scheelt heel veel geld. Vaak maak je iets meer kilometers, maar dat weegt niet op tegen de toltarieven. Bovendien is het ook nog eens veel leuker om over de andere wegen te rijden. Vaak zie je meer van de omgeving en kom je door leuke dorpjes. Je moet wat minder haast hebben, maar zeg nou zelf dat is toch juist fijner op reis!

10. Gratis activiteiten

Zowel in Rotterdam als op reis kiezen we vaak voor gratis activiteiten. We houden ervan om al wandelend of fietsend op avontuur te gaan en nieuwe plekken te ontdekken. Zo liepen we laatst naar het Brienenoord eiland, een stukje natuurschoon midden in de stad.

En een picknick hoeft ook niet veel te kosten!

Ontbijt in Zweden bij één van de vele meren

Heb je nog andere tips om geld te besparen? Laat het ons vooral weten hieronder bij de reacties!

2 gedachten over “10 manieren om geld te besparen thuis en op reis”

  1. Letten op wat je uitgeeft is best handig, zeker in een gezin met 3 pubers. Een lunchtrommel meenemen is misschien niet stoer of hip, maar zelf gesmeerde boterhammen of een eigen gemaakte salade is altijd goedkoper dan lunch kopen in een kantine of bedrijfsrestaurant.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *