Van 110 m2 naar 15m2 woonoppervlak, dat betekent ontspullen! Vanaf het moment dat wij wisten dat we in een klein huisje op wielen wilden gaan wonen, zijn we daarmee begonnen. We willen geen spullen opslaan, dus dan moet er heel veel weg. We kunnen zeggen dat het niet alleen een proces is van weggooien. Het is zeker ook een proces van loslaten!
Hoe pakken we het ontspullen aan?
We ontspullen in fases. Al een jaar geleden begonnen we met het wegdoen van spullen waar we niet direct gebruik van maken. Spullen die ruimte innemen, maar geen pijn doen als je ze wegdoet. Dat was al best lastig, want steeds kwam het stemmetje “Misschien kan ik het nog een keer gebruiken komend jaar.” Maar we zetten door en om eerlijk te zijn hebben we een jaar later deze spullen echt niet meer nodig gehad. Vaak zijn er ook andere oplossingen voor. Denk aan een rijstkoker, dat kan ook prima in een gewoon pannetje.
Nu zijn we een jaar verder en moeten we meer ruimte maken in ons huis om te kunnen klussen en voor opslag van spullen/klusmateriaal voor ons nieuwe huisje (denk aan hout voor de wanden, isolatiemateriaal en de keuken). Dus moet er meer weg. En dat doet iets meer pijn. Zo zijn de mooie grote wijnglazen al de deur uit, want wijn drinken uit een klein glas kan ook prima. En verschillende souvenirs van eerder gemaakte reizen. Steeds stellen we onszelf de vraag. Heb ik dit echt nodig? Of kan ik ook best zonder? Marie Kondo kan trots op ons zijn 😉.
Deze winter wilden we er nog knusjes bij zitten in ons huidige huis. Zeker met lockdowns is het fijn als het thuis gezellig is. Na de winter, als de dagen langer worden en we meer buiten zijn, gaat er meer het huis uit. Denk aan lampen, kaarsen standaards en wat eerste meubels. Alles zodat het komend najaar behapbaar is, want dan gaat de rest weg wat niet mee kan. En dat is bijna alles!
Ruimte in het hoofd
Het fijne van ontspullen in fases, is dat je er ook een beetje in kunt groeien. We ervaren dat het wegdoen op het moment lastig is, maar dat we in de weken erna helemaal niet meer aan de spullen denken. Opruimen geeft rust en ruimte. Het creëert letterlijk ruimte in je hoofd.
Wat doen we met al die spullen?
Ons uitgangspunt is dat we zo min mogelijk weg willen gooien. Wat nog goed is en waarde heeft, verkopen we via Marktplaats. En Lego van vroeger verkopen we via Bricklink. Een tip van ons: gooi nooit zomaar lego weg, zeker niet uit de jaren 80 in de thema’s ridder en ruimtevaart. Je zult er versteld van staan hoeveel dat nog waard is.
We geven ook heel veel weg. Het geeft ons een super goed gevoel als we andere mensen er blij mee kunnen maken. Zo hebben familieleden hun vakantiehuisje mooi aan kunnen vullen met onze glazen en keukenapparatuur. En geven we ook veel weg via Marktplaats. Pas als het echt niets meer waard is, versleten of kapot, dan gooien we het weg.
Alleen kopen wat je echt nodig hebt
Ontspullen betekent ook zo min mogelijk nieuwe dingen verzamelen! Dus al een jaar kopen wij bijna geen kleding meer. En wat geeft dat een rust. Niet meer het gevoel hebben dat je iets nieuws nodig hebt. Laatst zei een vriendin tegen Sabine dat ze er nog hartstikke leuk uit zag. Het heeft niets te maken met steeds iets nieuws kopen, maar vooral met waarderen wat je wel hebt! Als we nu iets kopen, is dat een bewuste keuze en dan hebben we het ook echt nodig.
Wat houden we wel!
Uiteraard de spullen die mee gaan naar ons nieuwe kleine huis. Dat zijn met name de dagelijkse spullen maar dan in kleinere hoeveelheden, zoals kleding, schoenen, keukenspullen, toiletspullen, telefoon, laptop en camera.
Natuurlijk zijn er ook spullen die we echt niet weg willen doen, maar die ook niet meekunnen. Spullen met emotionele waarde van vroeger, denk aan foto’s, sieraden van familie, tekeningen gemaakt als kind, etc. Die gaan in een doos en slaan we op bij familie. Ook unieke spullen als een maatpak en feestjurk, slaan we op bij familie. Mochten we de komende jaren een feest hebben in Nederland, dan hoeven we die niet opnieuw aan te schaffen.