Top 3 landen voor een trip met je camper

Niets is leuker dan erop uittrekken met je camper. In 2020 maakten wij een reis van 5 maanden door Europa. Drie landen sprongen er bij ons uit, alle drie met eigen redenen. Eén criterium komt bij ons altijd terug en dat is wildkamperen. Vrij staan vinden wij het allerfijnste wat er is. Dit is onze top 3 tot nu toe. We zijn in heel veel landen nog niet geweest. De komende jaren gaan we meer ontdekken en ook dat delen we hier op deze website.

1. Zweden: gemaakt om met een camper rond te reizen

Dit land is wonderschoon. En juist met een camper kun je gemakkelijk deze prachtige natuur ontdekken. Het land van de uitgestrekte bossen en ontelbare meren. Hoe noordelijker je komt hoe ruiger de natuur wordt. Ook wordt de kans steeds groter dat je rendieren tegenkomt.

In Zweden voelden wij ons erg welkom, zelfs in de eerste maanden van de Coronatijd (zie ook onze reisblog). De Zweden zelf zijn heel vriendelijk en erg op zichzelf. En zo gaan ze ook met jou om, ze laten je vooral met rust.

Wildkamperen

Hoe fijn is het dat in Zweden het allermansrecht of allemansrätten bestaan, wat betekent dat je het recht hebt om vrij te recreëren in de natuur. Je mag wandelen, paardrijden of varen waar je wil, een duik nemen in een meer en zelfs bloemen, bessen of paddenstoelen plukken in de vrije natuur. Je mag een vuurtje maken als het niet te droog is (hoog zomer is er vaak een verbod), maar geen takken afbreken of een boom kappen. Alles met respect voor de natuur dus. In nationale parken kunnen de regels anders zijn. Dus verdiep je altijd even goed in de lokale regelgeving.

Met een camper mag je langs de openbare weg overnachten als er geen verbodsbord staat. Let wel op, want het is verboden om met een gemotoriseerd voertuig op onbedekte bodem in de natuur te rijden. Onze ervaring is dat er juist heel veel mogelijkheden zijn. De Zweden houden zelf erg van kamperen en vissen. Er zijn veel plekken gemaakt waar je midden in de natuur mag staan. Ook kun je heel vaak op een gewone parkeerplaats prachtig staan. Zorg daarbij dat je altijd uit het zicht staat, zodat mensen je vanuit hun huis niet kunnen zien.

Wildkamperen bij Sjötorp in Zweden

Faciliteiten en kosten

De faciliteiten in Zweden zijn ook heel goed. Er zijn veel openbare (droog)toiletten, zelfs midden in de natuur en met toiletpapier. Wat heel fijn is als je geen echt toilet aan board van je camper hebt. Watertappen kan bij tankstations. Er zijn veel ‘rastplatser’ (rustplaatsen) langs de weg, vaak uitgerust met picknicktafel, toilet, waterkraan en/of loospunt voor een chemisch toilet.

Zweden is wel een duur land. Wanneer je veel op campings gaat staan, kunnen de kosten hoog oplopen. Die vonden wij namelijk best wel prijzig. Ook boodschappen en eten in restaurants is relatief duur. Maar door veel vrij in de natuur te staan en boodschappen te doen bij de Lidl vonden wij het qua kosten erg goed te doen.

2. Slowakije: onontdekt en gastvrij

Dit land heeft ons tot nu toe het meest verrast. Wij kwamen hier per toeval uit en voelden ons meteen welkom. Slowaken zijn de vriendelijkste mensen: heel gastvrij, maken vaak een praatje en delen drankjes en eten met je. Het land is erg mooi. We schreven al eerder een blog over de drie top plekken om te bezoeken.

Slovensky Ray in Slowakije

Wildkamperen

Hoewel wildkamperen officieel niet is toegestaan, wordt er op veel plekken niet op gehandhaafd. Wij hebben twee keer prachtig en zonder problemen ‘vrij’ gestaan. Wij kijken altijd op de app Park4night en het is slim om even bij de recente reviews te kijken hoe het andere camperaars is vergaan op die plek.

En een tip: vraag of je mag blijven overnachten als je betaald hebt voor een parkeerplaats. Wij hebben dat gedaan in de Hoge Tatras, waardoor we na de wandeling naar de top heerlijk konden blijven staan.

Faciliteiten en kosten

Reizen door Slowakije is goed te doen, de wegen zijn over het algemeen goed. Op alle auto- en snelwegen heb je een tolvignet nodig. Die is gemakkelijk online te bestellen. Bij tankstations vind je vaak faciliteiten als een loospunt en watertaps.

Mocht je toch liever op campings staan, dan is dat hier ook heel goed te doen qua prijs. Want het land is goedkoop. Dit geldt ook voor het eten in restaurants, waardoor door wij dat zelf veel vaker hebben gedaan. De keuken van Slowakije kenmerkt zich door stevig voedsel. Zo aten we de Slowaakse klassieker Bryndzové halušky gemaakt van aardappelknoedels, schapenkaas genaamd Bryndza, zure room en spek.

Eten in Slowakije, het achterste bord is Bryndzové halušky

Wij ervaarden Slowakije als een heel relaxed land, niet overvoerd met regels zoals dat in Nederland wel het geval is. Zolang je alles met respect voor de natuur en medemensen doet, kan er heel veel. Lees ook onze reisblog over Slowakije.

3. Frankrijk: Vanlife heaven

Frankrijk heeft altijd al een speciale plekje in ons hart. Wij worden heel blij als we door de Franse dorpjes rijden, een kopje koffie drinken op een terrasje onder de platanen of een heerlijke verse croissant eten in de morgen. En dan niet te vergeten hoe mooi en divers het land is. Elk departement heeft weer zijn eigen kenmerken. Wij zijn er al heel vaak geweest en hebben nog steeds heel veel niet gezien.

De Pyreneeën rond de col d’Aubisque

Wildkamperen

Wildkamperen is officieel niet toegestaan, maar wordt op veel plekken op het platteland of buiten de toeristische plekken wel gedoogd. Wij hebben al heel vaak zonder problemen op hele mooie plekken in de natuur gestaan. Een paar tips:

  • Zoek een plek uit dat is aangewezen voor nachtvissen. Vissers zetten daar vaak ook hun tentje op en het is muisstil, want dat is voor vissen een vereiste. Je zult daar dus niet snel weggestuurd worden. Wij hebben zo bij het dorpje Villandry aan de rivier de Cher gestaan.
  • Volg de Tour de France. Op heel veel plekken langs het parcours mag je gewoon staan. Wij hebben op deze manier al vaak op fantastisch mooie plekken gestaan. We schreven er al eerder een blog over.
  • Overnachten op een parkeerplaats mag in Frankrijk. Campergedrag wordt dan natuurlijk niet gewaardeerd. Maar Fransen houden van picknicken, dus er is vaak wel een picknicktafel in de buurt om te gebruiken.
Langs de rivier de Cher in Frankrijk

Faciliteiten en kosten

En sta je toch liever op officiële plekken, dan zit je in Frankrijk ook goed. Er zijn heel veel faciliteiten voor campers. Bijna elk dorp heeft wel een plek waar je mag staan en andere faciliteiten, zoals water taps, loospunt voor vuilwater en toilet schoon kunnen maken. Heel vaak is dit ook nog eens gratis.

Zonsondergang over de Gironde bij Barzan, met rechts de gratis camperplaats

En een andere ‘lifehack’ die het leven van een camperaar veel makkelijker maakt: heel veel supermarkten hebben wasmachines, voor een paar euro kun je een was draaien en drogen en ondertussen gelijk even boodschappen doen. Top, wat ons betreft!

Frankrijk is niet een heel goedkoop land, zeker als je veel naar toeristische plekken gaat. Toch hoeft een campertrip niet duur te zijn als je voor gratis overnachtingsplekken kiest. En lekker uit eten kun je het beste tussen de middag doen met een menu du midi. Voor slechts 10 tot 15 euro kun je vaak heerlijk eten.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *