Fiets Safari
- Coast-to-coast Pyreneeën -

Over ALLE bekende Pyreneeën cols

Over ALLE bekende Pyreneeën cols

Deze fiets safari doorkruist in 10 indrukwekkende ritten de gehele Pyreneeën: van Middellandse zee naar de Atlantische kust. Een zware tot zeer zware fietstocht over de vele bekende cols in Frankrijk, Spanje én Andorra! Daarbij hebben we gezocht naar de mooiste plekjes om te overnachten hoog in de bergen. Na het fietsen kun je daar direct ontspannen en je laten verwennen in ons ‘hotel op wielen’. Wij denken dat dit het beste is wat we te bieden hebben, een echte ‘once in a lifetime experience’! 

  • 10 dagen, 9 nachten
  • Start in Cerbère
  • Finish in Saint-Jean-de-Luz
  • 100 - 160 km per dag
  • All-inclusive
  • Unieke extra services
  • Vanaf 2.500,-
  • 10 dagen, 9 nachten
  • Start in Cerbère
  • Finish in Saint-Jean-de-Luz
  • 100 - 160 km per dag
  • All-inclusive
  • Unieke extra services
  • Vanaf 2.500,-

Totale fietsroute

Hieronder vind je een gedetailleerde routebeschrijving van de 10-daagse fiets safari Coast-to-coast door de Pyreneeën op twee verschillende niveaus:

  • HM25.000: gemiddeld 100 km en 2.500 hoogtemeters per dag over de mooiste Pyreneeën cols 
  • HM45.000: gemiddeld 160 km en 4.500 hoogtemeters per dag over alle bekende Pyreneeën cols én onbekende parels

Wij willen benadrukken dat dit voorbeelden zijn. Tijdens de fiets safari kun je gebruik maken van deze volledig uitgewerkte routes voor op je fietscomputer. Maar iets er tussenin is ook goed mogelijk en zelfs lichter dan de HM25 kan. Elke dag maken we een route speciaal voor jou op maat!

HM 25.000 / Easy route

HM 45.000 / Hard route

Fietsroute per dag

Dag 1 (dinsdag): Cerbrère naar Col de Jau

We ontmoeten elkaar aan de Middellandse zee in het Franse kustplaatje Cerbrère vlak voor de Spaanse grens. Hier kun je naar toe reizen met de trein of met de auto en wij staan daar met het truck hotel op je te wachten. De eerste fietsrit gaat door de Frans Catalaanse Pyreneeën: langs de schilderachtige rotskust en vervolgens het binnenland in waar de bergen langzaam hoger worden. De hoogste top van omgeving zul je zeker zien: de Pic de Canigou (of op z’n Catalaans Pica del Canigó) op 2784 meter. We slapen bovenop de Col de Jau op 1506 meter hoogte, waar de dieren vrij rondlopen.

HM25.000 / Easy route

De rit gaat eerst op en af langs de prachtige kust naar het pittoreske Collioure. Na Argelès-sur-Mer fiets je het binnenland in en gaat het geleidelijk aan omhoog tot de eerste serieuze klim naar de Col de Jau: bijna 25 km lang en 4,7% gemiddeld. 

HM45.000 / Hard route

Na een stukje kustweg gaat het al snel omhoog naar de Tour Madeloc waar het uitzicht  schitterend is. Na de afdaling gaat het vanaf Argelès-sur-Mer het binnenland in voor een aantal pittige beklimmingen: Col de Fourtou, Montée Casefabre, Col des Auzines en Col de Jau.

Dag 2 (woensdag): Col de Jau naar Col de Puymorens

Vandaag zijn de bergen een stuk hoger en kom je voor het eerst boven de 2000 meter uit op de Col de Pailheres. Bovenop kun je ver kijken over het indrukwekkende hooggebergte en lopen kuddes wilde paarden rond. We slapen nog net in Frankrijk vlak voor de grens met Andorra boven op de Col de Puymorens (Catalaans: Coll de Pimorent) op 1915 meter hoogte. Een prachtige plek met weidse uitzichten.  

HM25.000 / Easy route

De route start gelijk pittig met de 10 km lange Col du Garavel, waarvan vooral de eerste 4 km hele steile stukken bevat. Daarna volgt de beest van een klim naar de Col de Pailheres om vervolgens af te sluiten met de gemoedelijke Col de Puymorens.

HM45.000 / Hard route

Na de pittige Col du Garavel en zware Col de Pailheres fiets je door de vallei naar Cabannes voor een echte Tour de France klassieker: Plateau de Beille – 16 km lang en gemiddeld 7,7%! Als laatste beklim je de Col de Puymorens, maar die is gelukkig niet zo steil.

Dag 3 (donderdag): Col del Peymorens naar Port de Cantó

Vandaag fiets je het grootste gedeelte van de rit in Andorra. De routes gaan eerst over de hoogste beklimming van deze fiets safari: De Port d’Envalira op 2408 meter hoogte. Daarna kies je zelf of en hoeveel beklimmingen je nog meepakt voordat je naar Spanje fietst. We overnachten boven op de Port del Cantó waar de uitzichten wederom prachtig zijn. 

HM25.000 / Easy route

Na de Port d’Envalira op 2408 meter hoogte, het dak van deze reis, zet je de geleidelijke lange afdaling in naar Spanje. Daar wacht de Port del Cantó op je. Een lange onregelmatige klim van 25 km en gemiddeld 4,6%. Vooral de eerste 6 km zijn daarvan heel pittig.

HM45.000 / Hard route

In deze route zitten maar liefst 4 beklimmingen in Andorra die zeker op het lijstje van de fanatieke fietser thuishoren: Port d’Envalira, Coll d’Ordino, Ordino-Arcalis en de Coll de la Gallina. Sluit af met de Port del Cantó in Spanje.

Dag 4 (vrijdag): Port del Cantó naar Vallee de Lys

Vandaag fiets je weer terug naar Frankrijk, maar niet voordat je een fantastische beklimming meepakt in Spanje: de 25 km lange Puerto de la Bonaigua op 2075 meter hoogte. Het is absoluut genieten als je over de haarspeldbochten naar boven rijdt. We overnachten in de mooie Vallee de Lys die halverwege de klim naar Superbagnères ligt. We staan naast een riviertje waar je heerlijk in kunt afkoelen na een mooie dag fietsen! 

HM25.000 / Easy route

Na de afdaling gaat het eerst geleidelijk omhoog voordat de klim naar de Puerto de la Bonaigua begint. Via de Col du Portillon ga je de grens over, een pittig klimmetje van 8 km lang. Vanuit Bagnères-de-Luchon is het nog eens 8 km klimmen naar de Vallee de Lys.

HM45.000 / Hard route

Na de prachtige Puerto de la Bonaigua en de Col du Portillon wacht er nog een zwaar toetje op je: de 17 km lange beklimming naar het skioord Superbagnères. Houd een beetje energie over voor de laatste kilometer, want die is zwaar met gemiddeld 10%.

Dag 5 (zaterdag): Vallee de Lys naar Val Louron

We gaan de Hautes Pyrenees is en dan komen de beroemde beklimmingen inzicht. Vandaag fiets je daarvan de Col de Peyresourde, welke al 50 keer in een etappe van de Tour de France zat. Fiets daarna nog 4 km door naar Peyragudes, een pittig klimmetje langs het beroemde vliegveld Altiport Peyragudes. Deze is te zien in de James Bond film ‘Tomorrow never dies’ en was al meerdere keren de finishplek van de Tour.  We overnachten deze keer in een ski oord en wel die van Val Louron. Het uitzicht op de Vallee du Louron is daar fenomenaal! 

HM25.000 / Easy route

Een minder lange rit, maar de beklimmingen volgen elkaar snel op. Dus aan de hoogtemeters kom je wel! Start met de zware klim naar Superbagnères, na de afdaling naar Bagnères-de-Luchon volgt gelijk de Col de Peyresourde en de klim naar Peyragudes. Sluit af met de mooie Col d’Azet.

HM45.000 / Hard route

Wat een rit vandaag met heel veel bekende cols. Eerst fiets je de Hautes-Garonne in voor de Col de Menté en Col de Portet-d’Aspet. Via een lus over lagere bergen kom je vervolgens bij de Port de Balès. Na de afdaling start direct de Col de Peyresourde gevolgd door de klim naar Peyragudes. Sluit af met de mooie Col d’Azet.

Dag 6 (zondag): Val Louron

Vandaag geen verplaatsing met het Truck hotel, omdat vrachtwagens op zondag niet mogen rijden. Maar dit geeft jou de mogelijk om nog een ronde te fietsen in deze fantastische omgeving! Bijvoorbeeld de Col du Portet op wat de zwaarste beklimming is van de Pyreneeën. Of het adembenemende natuurgebied in bij Aragnouet waar meerdere meren (Lac d’Orédon, Lac de Cap-de-Long en Lac d’Aubert) liggen boven de 2000 meter hoogte.

HM25.000 / Easy route

Daal af richting Génos en maak eerst een opwarm ronde door de Vallée du Louron en Vallée d’Aure. Daarna start de zware klim naar Col du Portet gevolgd door de Pla d’Adet. Tot slot beklim je de prachtige Col d’Azet van de andere kant.

HM45.000 / Hard route

Wat een fietsdag! Eerst beklim je vanuit Saint-Lary-Soulan twee Tour de France klassiekers: de Col du Portet en Pla d’Adet. Ga vervolgens dieper de bergen voor de stevige beklimming van de buitencategorie naar de bergmeren. En sluit af met de Col d’Azet van de andere kant.

Dag 7 (maandag): Val Louron naar Luz Ardiden

Deze dag zou zo een etappe in de Tour de France kunnen zijn. Vooral de combinatie Col d’Aspin en Col du Tourmalet is een bekende! Onderweg kom je zeker vele kuddes dieren tegen, en op de Tourmalet loopt zelfs een kudde lama’s. We noemen het niet voor niets een fiets safari! Die avond slapen we boven op Luz Ardiden, waar  in de zomer niet de mensen maar vooral de kuddes schapen de overhand hebben. 

HM25.000 / Easy route

Vanuit Arreau fiets je de klassieke kant van de Col d’Aspin omhoog. Eerst rustig inkomen en de laatste 5 km zijn ronduit steil. Na een gemoedelijke afdaling volgt de mytische Col du Tourmalet, 16 km en xx vanuit Campan. Maar verschiet niet al je kruit, want ook de klim naar Luz Ardiden is niet te onderschatten. 

HM45.000 / Hard route

Ook deze route gaat eerst over de klassieke combi Aspin en Tourmalet. Daarna heb je de mogelijkheid om een onbekende maar werkelijk prachtige parel van de Pyreneeën te ontdekken: de Cirque de Troumouse. Over een smalle en niet al te beste weg, maar het uitzicht meer dan waard. Sluit af met Luz Ardiden.

Dag 8 (dinsdag): Luz Ardiden naar Voet Col de Marie-Blanque/Arens-Asasp

Vandaag doorkruisen we een prachtig stuk van de Pyreneeën met eigenlijk alleen maar cols die bekend zijn vanuit de Tour de France. In de route zit het fameuze duo de Col du Soulor en Col d’Aubisque. Tussen deze cols ligt één van de mooiste wegen van de Pyreneeën op hoogte met verschillende tunnels. Ook doorkruis je het bekende fietsplaatsje Laruns waar de Tour al vaak in gefinisht. We overnachten een vallei verderop aan de andere kant van de Col de Marie-Blanque. ’s Avonds eten we pizza’s van de Pizzaria aan de overkant!

HM25.000 / Easy route

De rit start met een lange afdaling: Luz Ardiden af en door de Gorges de Luz. Vanaf Argeles-Gazost gaat het weer geleidelijk omhoog en in Arrens-Marsous begint de klim echt naar de Soulor en Aubisque. Sluit de dag af met de beklimming van de Col de Marie-Blanque van de ‘makkelijke kant’. 

HM45.000 / Hard route

Beklim eerst de ronduit steile 13 km lange Hautacam. Daarna gaat de route vanuit Argelès-Gazost over de Col de Spandelles. En via Ferrières door misschien wel de mooiste vallei van de Pyreneeën omhoog naar de Col du Soulor. Steek door naar de Col d’Aubisque en kom via de Col de Marie-Blanque op onze overnachtingsplek. 

Dag 9 (woensdag): Arens-Asasp naar Gorges de Kakouetta

Inmiddels zijn we in de Pyrénées-Atlantiques, wat betekent dat de Atlantische oceaan niet ver meer is. Maar voor we verder trekken richting het westen, kun je eerst nog een keer de Col de Marie-Blanque beklimmen. Dit keer van de beroemde en zeer pittige kant! De start is gemoedelijk, maar de laatste 4 km wordt het ronduit zwaar met steigingspercentages van gemiddeld 11%, 10%, 13% en 12% per kilometer. We overnachten in de afdaling van de laatste klim van de dag; aan de mooie weg de D113 in de buurt van de Gorges de Kakouetta.

HM25.000 / Easy route

Na de Col de Marie-Blanque van de ‘moeilijke kant’ gaat deze route eerst over de milde beklimming naar Col d’Ichère. Daarna volgt een lange beklimming via de Col de Labays naar de Col de Soudet op 1520 meter hoogte. 

HM45.000 / Hard route

Rustig inkomen met de klim over de Col d’Ichère voor de pittige Col de Marie-Blanque. Daarna de 26 lange klim naar de  Col de Somport op de grens met Spanje en de lange beklimming naar Col de Soudet via verschillende andere cols (Hourataté, Bouesou en Labays).

Dag 10 (donderdag): Gorges de Kakouetta naar Saint-Jean-de-Luz

Op deze laatste dag bereik je de Atlantische Oceaan in Saint-Jean-de-Luz. De rit gaat door het Franse Baskenland en dat zie je gelijk aan de bijzondere namen van de dorpjes en cols. De bergen zijn hier een stuk lager, maar je kunt het zo zwaar maken als je zelf wilt. En je kunt ervoor kiezen om nog een uitstapje te maken naar Spanje. De fiets safari eindigt in Saint-Jean-de-Luz waar je natuurlijk nog even een kleine lus maakt via de kust om de coast-to-coast af te ronden. In dit stadje zit ook weer een treinstation waar vandaan je kunt vertrekken.

HM25.000 / Easy route

Deze route gaat rechtstreeks naar de kust en bevat nog één grote beklimming van 13,5 km. Vanuit het dorpje Alçabéhéty gaat het omhoog naar de Col d’Arangaïts en daarna door naar de Col d’Ahusquy. Vooral het eerste deel van deze beklimming is erg steil. Daarna fiets je op en af naar de kust.

HM45.000 / Hard route

Het is nog lekker veel klimmen op deze laatste dag. Eerst naar de Port de Larrau en daarna over Col de Bagargi waarvan de laatste 5 km echt heel steil zijn (10-13%). Vervolgens op en af naar de Col d’Iraty en via de Col d’Ispéguy ga je Spanje binnen, daar beklim je ook nog de Puerto de Otxondo. Via de korte Col de Saint-Ignace fiets je naar de kust.

Meer informatie