De waarheid over verhuren van onze camper

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: we verdienden 20.000 euro in een jaar met het verhuren van onze camper. Maar we waren erg teleurgesteld in mensen die de camper huurden. En ook in verhuursites die de verhuur faciliteren, zij vertellen je niet de hele waarheid.

Onze eerlijke ervaringen delen we in deze blog. We vinden het belangrijk om dit te doen, zodat mensen ook deze kant van het verhaal kennen. En ze daarmee zelf een goed overwogen beslissing kunnen nemen of ze hun camper willen verhuren. We maakten er ook een uitgebreidere video:

Hoe verhuurden we onze camper?

De camper die we verhuurden was een Long wheel based Volkswagen Transporter uit 2020 die was omgebouwd door Tonke. We hadden drie manieren waarop verhuurders bij ons kwamen. Via twee verhuurbedrijven, namelijk Camptoo en Goboony, en via onze eigen website. In 2021 verhuurden we de camper 24 weken en hebben we 13 verschillende huurders gehad. Zes van hen kwamen via Camptoo, één via Goboony en zes via onze eigen website.

Wij vertelden altijd eerlijk aan de huurders dat ze ook via het andere kanaal konden boeken. Zo stond er een watermerk met onze websitenaam in de foto’s op de verhuursites. En op onze eigen website en telefonisch vertelden we de mensen over de verhuursites. Daarmee konden mensen zelf weloverwogen kiezen hoe ze bij ons de camper wilden huren.

Zeven huurders kozen er dus bewust voor om via de verhuursites te huren. Dat is best opmerkelijk omdat de prijs van het huren van de camper bij de verhuursites  15-20% hoger lag, terwijl wij hetzelfde bedrag kregen. Voor hen was de belangrijkste reden dat het hen een veilige gevoel gaf om de borg van 1.500 euro aan een onafhankelijke, betrouwbare derde partij te betalen. Onthoud vooral dit laatste goed, want hoe betrouwbaar zijn ze nu eigenlijk?

De camper die wij verhuurden

Hoeveel hebben we verdiend aan verhuren?

Maar eerst, “let’s talk about money.” Zoals gezegd was de opbrengt van de verhuur 20.000 euro. Na aftrek van de belasting, reparaties, stallingskosten, etc leverde het ons een netto opbrengt op van rond de 10.000 euro.

We hebben er zelf veel uren in gestopt, zoals een website maken, foto’s nemen, telefoontjes beantwoorden en onderzoek doen. Maar de grootste hoeveelheid tijd ging zitten in het schoonmaken van de camper, uitleggen hoe de camper werkt aan de huurders bij uitlevering en controle bij inlevering. Onderschat deze uren niet. Het kostte ons zo’n 15 uur per huurperiode. Een snelle berekening laat zien dat we dus ongeveer 50 euro netto per uur verdienden.

De aankoop van de camper was een investering van 100.000 euro. Bij elkaar reden de huurders 30.000 km met de camper, wat een waarde daling oplevert van de camper. Maar om eerlijk te zijn is 30.000 km niet veel voor een Volkswagen Transporter. Dus met een investering van 100.000 euro leverde dat toch een rendement op van 10%. Best oké vonden wij!

Onze ervaringen met huurders

Laten we beginnen met dat we hele leuke en goede huurders hebben gehad. Mensen die helemaal geschikt zijn voor reizen met dit type camper en hem weer keurig terug brachten. Dit gaf veel energie en dan is het erg leuk om deze ervaring met mensen te kunnen delen.

MAAR van de 13 keer dat we de camper verhuurden, kwam deze ook 7 keer heel vies terug of met beschadigingen. Drie keer ging het zelfs om forse beschadigingen, wat betekent dat we bij 25% van de verhuringen serieus gedoe hadden. Wetende dat de volgende huurder binnen enkele dagen alweer op de stoep staat, is dat heel stressvol. We geven een paar voorbeelden:

  • Yoghurt zat nog langs de koelkast en in de bank. Probeer dat laatste maar eens schoon te maken, dat krijg je er bijna niet uit.
  • Een olieflesje lag horizontaal in de lade me de dop er niet goed op. Weken later vonden we nog plekken met olie terug.
  • Verschillende krassen en beschadigingen aan de buitenkant en op bumper, totale kosten 3.000 euro.
  • Beschadigingen aan het dashboard
  • Toiletoplossing kapot
  • Klapsysteem van de daktent beschadigd

Het kost veel tijd en energie om dit weer op tijd te repareren en goed af te handelen. Gelukkig kwamen we er vaak goed uit met de huurders. Maar er waren ook huurders die volledig ontkenden dat ze schades hadden gemaakt. Een van hen kwam binnen via Camptoo en had zelfs extra huur betaald om zijn risico te verkleinen en de borg te verlagen. Waar sta je dan als verhuurder?

Onze ervaringen met verhuursites

Het zal jullie inmiddels niet verbazen dat wij grote twijfels hebben over de betrouwbaarheid van deze verhuursites. We illustreren dit met een paar voorbeelden.

Vooraf probeerden we altijd in te schatten wat voor personen onze huurders zijn. Wij vonden dat belangrijk en normaal, omdat we een waardevol eigendom meegaven aan anderen. We wilden daar een goed gevoel bij hebben. Het was onmogelijk om via de verhuursites het telefoonnummer of andere contactgegevens van huurders te krijgen. We hebben hierover contact opgenomen met Camptoo. De reden is dat zij klanten kwijt kunnen raken, omdat mensen dan ook direct van verhuurders zelf kunnen gaan huren. Totaal eigen belang dus en niet meegedacht met de verhuurder. Sterker nog ze geven indirect aan ons niet te vertrouwen!

Daarnaast gaf Camptoo aan zelf de huurders te screenen. We vroegen hen hoe ze dat deden en daarop konden ze geen antwoord geven. Het komt er eindelijk op neer dat zij dat helemaal niet doen. En waarom zouden ze ook? Het risico is er voor hen niet, wel voor de persoon die zijn/haar camper verhuurt.

En als laatste de rol van de verhuursite bij de borg. Het grootste punt is dat als de huurders niet akkoord gaan met de claim van de gemaakte schades, zal de verhuursite niet uitbetalen. Zelfs met het aanleveren van bewijsmateriaal. Dus je denkt met een derde partij zekerheid te hebben, maar je krijg niet uitbetaald…

Tenzij je lang genoeg wacht. En hier komt het ergste van alles: Er is bij verhuursites een budget voor onopgeloste claims en problemen. Vóór het nieuwe seizoen willen ze deze allemaal opgelost hebben. Dan gaat het niet meer over of de schades echt zijn gemaakt, maar om het afhandelen van de opstaande zaken. Je onderhandelt dan dus niet meer met je huurder, maar met de verhuursite. Dus uiteindelijk gaat de huurder vrijuit, wat voor ons totaal oneerlijk voelt.

En laat dit ook even bezinken als je zelf wel eens een camper huurt via een verhuursite en je best doet om goed met andermans spullen om te gaan. Je betaalt dus 20% meer mede omdat hiermee de kosten kunnen worden betaald van andere huurders die een camper letterlijk gesloopt achter laten. Hoe oneerlijk is dat! In hoeverre kunnen we dan nog spreken van een betrouwbare derde partij…

Conclusie

Het zal jullie duidelijk zijn: wij verhuren onze camper niet meer!

De Tonke camper is verkocht en wij zijn begonnen aan een nieuw avontuur. Eind 2022/begin 2023 gooien wij ons leven om. We zeggen alles op en gaan voor onbepaalde tijd in wonen, werken en reizen vanuit een kleine huis op wielen

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *